Ahad, 25 September 2016

KAEDAH DAN RAWATAN UNTUK PESAKIT SLIP DISC

Image result for slip disc sakit tulang belakang
( Slip Disc )

Kesakitan akibat slip disc ini biasanya berpanjangan, dan mengambil masa yang agak lama bagi mendapatkan rawatan untuk pulih sepenuhnya.  Dalam tempoh menyakitkan itu, ada langkah - langkah yang boleh anda lakukan, untuk meredakan kesakitan tulang belakang itu.

6 Langkah - langkah yang dapat membantu meredakan kesakitan tulang belakang


1) - Relax, rehat dan bertenang.Cuba pebagaikan posisi yang mampu buat anda selesa. seperti baring atas lantai yang rata, baring diatas tilam nipis dengan bantal dikepala dan juga dikaki, ataupun mengiring dengan bantal berada dicelah kaki. Boleh senantiasa ubah posisi mengikut keselesaan, sebaiknya setiap satu - satu posisi yang sama, jangan terlalu lama.
Image result for relex posisi baring
( Ubah Posisi mengikut keselesaan anda )

2) - Berjalan kaki


Pergerakan seperti berjalan kaki juga mampu membantu mengurangkan rasa sakit. Cuba jalan perlahan - lahan, di jalan yang rata, ( tidak cerun dan tidak membukit ) . Jalan perlahan - lahan 20 - 30 minit dan ulangi setiap 2-3jam sekali.

Image result for berjalan kaki
Add caption

3) - Ambil Ubat Jika Perlu


Selepas pemeriksaan doktor, biasanya doktor akan mencadangkan kita dari menghentikan  aktiviti yang agresif yang kita sering lakukan, kita disyorkan lebih banyak berehat dan bertenang. Ambil ubat yang dibekalkan mengikut masa dan dose atas arahan doktor. Jangan ambil ubat berlebihan, walau masa tu berasa sakit yang teramat. sememangnya penyakit slip disc ini menyakitkan dan menyukarkan pergerakkan.

Image result for obat dokter
Add caption

4) -  Terapi Fizikal


apabila pergerakan terbatas dari had had tertentu, terapi dari segi fizikal, sangat membantu. Kaedah ini boleh dilakukan samada klinik, hospital atau dirumah dengan bantuan pakar terapi fizikal. Biasanya dimulakan dengan terapi yang membantu mengurangkan kesakitan dan menyusutkan bengkak. Dan dari segi fleksibiliti, koordinasi, kekuatan dan ketahanan, mungkin memerlukan kaedah senaman  dalam terapi ini.

Image result for terapi fizikal
Add caption

5) - Pembedahan Tulang Belakang


Nisbahnya berlaku kepada 1 daripada 10 pesakit slip disc. Agak mengerikan, tetapi ini mungkin pilihan terbaik, apabila kerosakkan saraf atau kesakitan yang dialami menjadi kronik atau gagal sembuh selepas 4 minggu mencuba ikthiar rawatan lain. Pembedahan adalah pilihan terakhir.


Image result for pembedahan tulang belakang
Add caption


6) - Pengambilan suplement untuk tulang belakang


Merujuk kepada laman livestrong.com, ada beberapa suplement dapat membantu memperbaiki kerosakan tisu akibat masalah slip disc.
Zinc, chondroitin sulfat, glugocamine sulfate, bovine or shark cartilage, free-form acid amino, mangenese,  L- Proline, vitamin B complex, vitamin C with Flavanoids and a Multivitamin & mineral complex may be helpful in treating this kind of bodily damage.                                                                                                                                                                                                                                                          - Phyllis A.balch                                                                                                        Prescription Natural Healing 

Menariknya suplement yang Phyllis A.balch nyatakan ini, ada semua didalam produk shaklee.
Fungsi Suplement ialah membantu melengkapi nutrisi yang merosot didalam badan, dan jika anda belom terlambat, kemungkinan besar dapat mengelak dari melakukan pembedahan keatas tulang belakang anda.

Semoga 6 langkah yang membantu meredakan masalah slip disc ini sangat membantu anda.
jika mahu dapatkan info lanjut tentang supplement terbaik bagi masalah slip disc itu tadi, boleh terus hubunggi saya untuk mendapat konsultasi ekslusif .

SUPLEMENT TERBAIK UNTUK SLIP DISC  - Klik Disini

KETAHUI PUNCA SLIP DISC - Klik Disini

4 FAKTOR PENYUMBANG SLIP DISC - Klik DIsini


Your Healthy & Beauty Consultant
Anies (ID 1073979)

SMS / CALL / WHATSAPP 
017-7061908

Email
ayniesanies@gmail.com


Tiada ulasan:

Catat Ulasan